Posted on Napsat komentář

Jaké rozlišujeme druhy mléka?

Asi vás to překvapí, ale prvním rozdělením mléka je na zralé a nezralé. Tento článek se však bude dál zabývat pouze zralým-tedy tím, které si běžně koupíte v obchodě.

 

Mléko také můžeme rozdělit podle toho, od koho pochází. Tady asi nemusíme dlouze vysvětlovat, že to může být kravské, ovčí, kozí, atd.

Podíváme-li se na jeho tučnost, pak máme:

selské-to obsahuje min. 3,6% tuku

plnotučné-obsahuje max. 3,3% tuku

polotučné-obsahuje 1,5-2% tuku

nízkotučné-obsahuje min. 1% tuku

odtučněné-to má max.0,15% tuku

 

Posledním, zde zmíněným, úhlem pohledu je jeho trvanlivost. Podle té dělíme mléko na čerstvé (jehož trvanlivost je 3 dny), čerstvé s prodlouženou trvanlivostí (to má trvanlivost 5 dnů) a trvanlivé (jehož trvanlivost je až 6 měsíců, záleží však na jeho balení).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − 6 =