Posted on Napsat komentář

Jak se zpracovává mléko?

Každé mléko, které si koupíte v obchodě, je tepelně ošetřené. Ošetření se liší délkou trvání a výši teploty. Podle toho se potom i určí doba trvanlivosti mléka. Nejčastěji se setkáte s pojmy pasterizace a UHT.

Jak se mléko ošetřuje?Při pasterizaci se mléko zahřívá na teplotu 71-74°C. Tato teplota se udržuje po dobu 15-25 s. Toto mléko pak najdete v obchodě s označením “čerstvé“.

Pro ošetření trvanlivého mléka se používá zahřátí na teplotu vyšší než 135°C po dobu několika sekund. Toto ošetření je známo jako (již zmíněné) UHT.

Jaké další druhy mléka rozlišujeme?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × 3 =